Wat is jouw ochtendritueel?
De manier waarop we onze ochtenden beginnen, kan sterk variƫren van persoon tot persoon. Sommigen stappen makkelijk uit bed, vergeten hun dromen, drinken koffie en lezen de krant. Anderen blijven urenlang in een droomstaat liggen, piekeren over de betekenis van hun symbolische dromen en maken een risico-analyse voor de komende week.
Piekeren, ook wel tijdreizen genoemd, verwijst naar voortdurend terugkerende gedachten over negatieve zaken, problemen of mogelijke toekomstige problemen. Dit komt vaak voor bij hooggevoelige personen, vooral in de ochtend en/of avond.
Ā
Ā
Wat alsā¦? Wat als ik ..? Wat als .. ?
Ā
Ā
Ā
Er zijn veel mensen die een bepaalde reactie tonen op negatieve stress.
Ā
Het is een veelvoorkomend fenomeen en kan leiden tot stress en overprikkeling. Onderzoek heeft aangetoond dat overmatig piekeren verband houdt met een verhoogd risico op angst en depressie. Hooggevoelige personen kunnen gevoeliger zijn voor overprikkeling, waardoor hun gedachten continu in beweging zijn.
Het gebruik van verdovende middelen als een snelle oplossing om de gedachten te kalmeren, is echter geen gezonde keuze op lange termijn.
Een gezondere benadering is om je te richten op het HIER en NU. Door bewust te zijn van het heden en je gedachten te observeren zonder erin vast te blijven zitten, kun je de controle over je lichaam en gedachten herwinnen.
Gun jezelf rust en ruimte om je gedachten te laten wapperen, maar leer ook technieken om te aarden in het heden en je geest te kalmeren. Dit kan bijdragen aan een meer evenwichtige en vredige start van je dag. Onthoud dat jij de regie hebt over je gedachten en dat het mogelijk is om met zachtheid en acceptatie met ze om te gaan.
Hieronder een bewustzijnsoefening om met piekerstress om te gaan.
Leven in het HIER en NU: Verlos je van negativiteit en focus op het positieve
Bewust zijn
Stap 1. Bewust zijn van het feit dat je piekert en dit feit omarmen met liefde.
Stap 2. Bewust zijn van je gedachten. Wat zijn mijn gedachten precies? Welke angst hoort daarbij?
Introspectie
Stap 3. Kijk bij jezelf naar binnen en stel jezelf de volgende vragen: Zijn mijn gedachten realistisch? Welke bewijzen heb ik hiervoor? Waaruit blijkt dat deze gedachte klopt? Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Hoe zou ik daar over heen kunnen komen? Wat is het beste dat zou gebeuren? Wat is realistisch wat zou kunnen gebeuren? Wat zou ik nu kunnen doen? Wat zou ik tegen een ander in deze situatie zeggen?
Verwerken
Ā
Stap 4. Verwerk je bevindingen. Voel ze. Sta erbij stil.
Stap 5. Schrijf, teken, ontspan.