Alles wat je tot je neemt, consumeer je. Dit omvat niet alleen voeding en dranken, maar ook andere zaken zoals media, rookwaar of drugs. Ons brein ontvangt voortdurend prikkels en vertelt ons wat we nodig hebben om te overleven.
Tegenwoordig is overleven anders dan vroeger, toen we onze zintuigen volledig moesten inzetten om te weten of er geen giftige stoffen schuilgingen achter een verleidelijk felrood uitziende bes of een bijzondere paddenstoel.
In onze moderne tijd consumeren we ons voedsel vaak gedachteloos achter een scherm.
We vergeten te proeven, te ruiken, te beleven.
We scrollen door timelines.
We liken zonder echt aandacht te besteden aan het bericht.
We bingewatchen van serie naar serie, soms zonder het echt te kijken.
We voeren soms gesprekken zonder aandachtig te luisteren.
Wat je consumeert, dat ben en wordt jij.
Je omgeving maakt je tot wie je bent.
Omring je met liefde, en je wordt liefde.
Wat je aandacht geeft, groeit.
We hebben een onverzadigbaar verlangen naar voeding, kennis en persoonlijke groei. Dit verlangen om onze emoties en prikkels te verwerken, is verbonden met ons beloningsmechanisme. Wanneer dit mechanisme verstoord is, kan het leiden tot verslavingen of eetstoornissen.
Eerlijk gezegd, ik ervaar dit vaker dan ik zou willen, en ik ken ook veel mensen om me heen die hetzelfde probleem hebben. We vergeten te proeven, te kijken en te ruiken. Het gevolg hiervan is dat ons lichaam en onze geest zich hieraan aanpassen. Dat is niet goed!
Door bewust en mindful te consumeren, let je niet alleen op wat je binnenkrijgt, maar verbeter je ook je relatie met voeding. Dit vergroot je bewustzijn en verbetert je zintuigen, zoals reuk en smaak. Door een connectie te maken met jezelf en hetgeen je consumeert, kan dit zelfs zorgen voor gevoelens van ultiem geluk.
Hoe beloon je jezelf? Gezond of ongezond?
Wat gun jij jezelf?
Hoe vaak eet jij weleens achter de computer of televisie?
Of erger nog: met je smartphone erbij?
Wetenschappelijke onderbouwing: Onze zintuigen zijn essentieel voor het waarnemen van onze omgeving en het maken van veilige keuzes. Vroeger was dit cruciaal voor overleving, omdat het ons in staat stelde om voedsel te identificeren en gevaren te vermijden. Tegenwoordig heeft technologie echter onze interactie met voedsel en informatie veranderd. Voedsel eten achter een scherm leidt vaak tot minder bewuste consumptie, omdat we afgeleid zijn en niet echt de aandacht aan ons eten besteden. Hetzelfde geldt voor onze interactie met media en gesprekken, waarbij onze aandacht versnipperd kan raken door constante prikkels en afleidingen. Mindful consumeren houdt in dat je je bewust bent van wat je tot je neemt en hoe dit je fysieke en mentale welzijn beïnvloedt. Door bewust te proeven, te kijken en te ruiken tijdens het eten, kun je meer genieten van de smaken en texturen van voedsel. Dit kan je relatie met voeding verbeteren en je bewustzijn vergroten van wat je lichaam echt nodig heeft.
Onze verlangens naar voeding, kennis en ontwikkeling zijn aangeboren behoeften die ons motiveren om te overleven en te gedijen. Ze zijn gekoppeld aan ons beloningsmechanisme, een complex systeem in de hersenen dat positieve gevoelens en beloningen creëert wanneer we aan deze behoeften voldoen. Het beloningsmechanisme is ook verbonden met de regulatie van emoties en het verwerken van prikkels.
Bij verslavingen en eetstoornissen kan dit beloningsmechanisme verstoord raken, waardoor mensen steeds op zoek gaan naar bepaalde stimuli om zich beter te voelen. Dit kan leiden tot problematisch gedrag, zoals overmatig eten, gebruik van drugs of andere verslavende middelen.
Daarnaast tonen studies aan dat mindfulness-beoefening positieve effecten kan hebben op ons welzijn, zoals het verminderen van stress, angst en depressie, het vergroten van onze emotionele veerkracht en het verbeteren van onze aandacht en concentratie. Daarnaast is er wetenschappelijk bewijs dat aandachtige consumptie van voedsel, ook wel mindful eten genoemd, positieve effecten kan hebben op onze voeding en ons welzijn. Onderzoek toont aan dat aandachtig eten kan leiden tot een betere vertering, een gezondere relatie met voedsel en een hogere tevredenheid na de maaltijd. Het kan ook helpen om eetgedrag en gewichtsbeheersing te verbeteren.
Evenzo toont onderzoek naar mediagebruik aan dat voortdurende blootstelling aan schermen onze aandacht en cognitieve functies kan beïnvloeden. Dit kan leiden tot een verminderd vermogen om informatie te verwerken, ons concentratievermogen te verminderen en ons sociaal interactievermogen te beïnvloeden.
Al met al kan doelbewust en mindful consumeren ons helpen om een gezonde relatie met voeding en andere vormen van consumptie te ontwikkelen, waardoor we ons welzijn kunnen bevorderen en gevoelens van geluk kunnen ervaren. Al met al is het belangrijk om bewust te zijn van onze consumptiepatronen en de impact ervan op onze fysieke en mentale gezondheid. Het cultiveren van aandachtig en bewust gedrag kan ons helpen om meer te genieten van wat we tot ons nemen en ons welzijn te verbeteren.