Sisyfusarbeid

Sisyfusarbeid

Sisyfusarbeid: Herken jij dit? Het is een eindeloze cyclus van gratis overwerken, alleen om je CV te verbeteren of om anderen te plezieren, gedreven door de behoefte om bevestiging en waardering te krijgen. Je geeft jezelf volledig weg, in de hoop dat mensen blij met je zijn en je goed genoeg vinden. Deze diepe behoefte naar erkenning wordt getriggerd door jouw Ego, en je hoopt op beloningen of betaling, maar eigenlijk verlang je vooral naar gezien en gehoord worden.

Je houdt jezelf voor dat het de moeite waard is, want het is voor een groot bedrijf, een aardige baas, partner, vriend(in) – je gelooft dat het zichzelf zal terugbetalen.

Het is een patroon dat zich steeds herhaalt – zodra het werk klaar is, begint het opnieuw. En waarom zouden mensen jou nog serieus nemen of betalen als het ook anders kan?

Dit fenomeen wordt Sisyfusarbeid genoemd, naar de figuur Sisyphus uit de Griekse mythologie, die gedoemd was om een loodzware steen een berg op te rollen, maar elke keer als hij bijna boven was, rolde de steen weer naar beneden en moest hij opnieuw beginnen. Het duwen werd steeds zwaarder.

Sisyfusarbeid heeft psychologische gevolgen zoals uitputting, gevoelens van onvoldaanheid en een laag gevoel van eigenwaarde. Onderzoek toont aan dat langdurige stress en overbelasting vanwege deze cyclus negatieve effecten kunnen hebben op de fysieke en mentale gezondheid. Het is belangrijk om bewust te zijn van dit patroon en gezonde grenzen te stellen om een gezonde balans te behouden tussen werk, relaties en eigenwaarde. Het kan nuttig zijn om hulp te zoeken bij een professional om dit patroon te doorbreken en een meer evenwichtige benadering van werk en relaties te ontwikkelen.

Sisyfusarbeid komt ook voor in relaties en vriendschappen. Wat doet dit met jou als mens? Wat doet het met jouw gevoel van eigenwaarde?

Uiteindelijk kun je blokkeren en jezelf afsluiten van anderen, omdat je simpelweg de kracht mist om de zware last voort te duwen.

Herken jij dit? Wat doet het met jou?

Oplossingen
Zelfliefde:
💖Weet wat jij waard bent. 
💖Weet welke kracht jij bezit. 
💖Weet wat jij verdient. 

Grenzen aangeven:
💖Durf te spreken, te vragen en te delen.
💖Durf voor jezelf op te komen. 

Mindful oefening:
💖Zet je beide benen op de grond en aard.
💖Voel hoe je wortelt met de grond.
💖Voel hoe de kracht van de aarde door je lichaam stroomt.
💖Hoofd omhoog, diep ademhalen.
💖Maak een lijst van mensen welke over jouw grens heen gaan.
💖Bel ze op of spreek met ze af en vertel hoe jij je voelt en los het samen op in liefde.
💖Volg je eigen pad van eigenwaarde.