Omgaan met prikkels in openbare ruimtes

Omgaan met prikkels in openbare ruimtes

Ben jij hooggevoelig en heb je weleens last van een overload aan prikkels in openbare ruimtes?

(Spoiler: ik wel!)

Menigten mensen kunnen een uitdaging vormen voor mensen die last hebben van straatvrees. Deze angst kan het dagelijks leven verstoren en sociale activiteiten zoals het bezoeken van grote evenementen bemoeilijken. De overweldigende prikkels en het gevoel de controle te verliezen over je veiligheid kunnen verlammend zijn.

Hierbij enkele tips om je te helpen omgaan met straatvrees en prikkels in openbare ruimtes:

1. Zoek een rustige plek met overzicht:

  • Als je je overweldigd voelt door de menigte, probeer dan een rustige plek te vinden waar je overzicht hebt en voldoende bewegingsruimte. Dit kan een hoekje zijn in een café, een minder druk gedeelte van een plein of zelfs een park in de buurt. Het creëren van een veilige ruimte kan je helpen om de angst onder controle te houden.

2. Heb een vertrouwd persoon bij je:

  • Ga niet alleen de confrontatie aan met straatvrees. Als je je veilig voelt bij een vertrouwde vriend, familielid of partner, vraag hen dan om met je mee te gaan. Hun aanwezigheid kan geruststellend zijn en je de moed geven om de situatie aan te pakken.

3. Communiceer je gevoelens:

  • Aarzel niet om anderen te vertellen dat je je niet op je gemak voelt. Het uitspreken van je gevoelens kan een opluchting zijn en mensen in je omgeving kunnen hier begrip voor hebben. Ze kunnen je ondersteunen en rekening houden met je behoeften.

4. Vermijd vermijding:

  • Hoewel de drang om menigten te vermijden begrijpelijk is, is vermijding meestal niet de beste oplossing. Probeer in plaats daarvan geleidelijk aan kleine menigten te wennen. Begin met minder drukke evenementen of plaatsen en bouw geleidelijk op naar drukkere omgevingen. Dit proces kan tijd kosten, maar het kan helpen om de angst te verminderen.

5. Ademhalingsoefeningen:

  • Leer ademhalingstechnieken die je helpen om kalm te blijven wanneer je je angstig voelt. Diepe, langzame ademhalingen kunnen je zenuwstelsel kalmeren en je helpen om in het moment te blijven.

6. Overweeg professionele hulp:

  • Als straatvrees je dagelijkse leven ernstig beïnvloedt, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Therapeuten en counselors kunnen je helpen om de onderliggende oorzaken van je angst aan te pakken en effectieve coping-strategieën te ontwikkelen.

7. Zelfzorg en geduld:

  • Onthoud dat herstel een proces is dat tijd kost. Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf. Zorg voor voldoende rust, gezonde voeding en lichaamsbeweging om je algemene welzijn te ondersteunen.

Straatvrees kan overweldigend zijn, maar met de juiste aanpak en ondersteuning kun je leren om de controle over je leven terug te krijgen. Het is belangrijk om niet te worden beperkt door je angst en stappen te nemen om jezelf te empoweren.Mantra’s kunnen je hier ook bij helpen.

Vergeet niet dat je niet alleen bent in deze uitdaging, en er zijn altijd bronnen en mensen beschikbaar om je te helpen op je weg naar herstel.

YOU CAN DO THIS!