Recept: Maak je eigen natuurlijke bodyscrub

Recept: Maak je eigen natuurlijke bodyscrub

Maak je eigen natuurlijke bodyscrub

Wist je dat je op een supersimpele en snelle manier je eigen natuurlijke cosmetica kunt maken? Hieronder vind je een basisrecept met alles wat je nodig hebt om zelf een natuurlijke bodyscrub te creëren met huis-, tuin- en keukengerei.
Kijk wat je in huis hebt, laat je creativiteit spreken en neem de controle over jouw persoonlijke cleansing ritueel. Daarnaast is het zelf maken van natuurlijke cosmetica een manier om bewuster om te gaan met de producten die we op ons lichaam aanbrengen. 
Het contact maken met onszelf en ons lichaam is van groot belang voor ons welzijn. Het stelt ons in staat om onze emoties en behoeften beter te begrijpen en om blokkades te identificeren die ons kunnen belemmeren in ons dagelijks leven.
Veel commerciële cosmetische producten bevatten chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor onze huid en onze gezondheid. Door zelf natuurlijke cosmetica te maken, kunnen we controle hebben over de ingrediënten die we gebruiken en ervoor zorgen dat we alleen pure en veilige producten op onze huid aanbrengen.
Een goede bodyscrub bestaat uit:
- Zouten en/of suikers
- Oliën (zowel extracten als blokken)
- Kruiden en specerijen
Voorbereidingstijd1 uur
Opbrengst: 4 potten
Cost: 10

Equipment

 • 4 glazen weckpotten of andere glazen potten
 • 1 pan met water
 • 1 metalen smeltkom
 • 1 garde
 • 1 bak met koud water
 • 1 vriezer

Materials

 • 500 gram zeezout, rietsuiker of kristalsuiker
 • 150 ml kokosolie
 • 150 ml honing, amandelolie, cacaoboter, sheaboter en/of mangopitboter
 • 25 druppels essentiële/etherische oliën of hydrolaten
 • 100 gram kruiden en specerijen zoals honing, gember en geraspte citroenschil

Instructies

 • Zet alvast de bak met koud water klaar zodat je deze kunt gebruiken bij stap 4.
 • Smelt en vermeng de ingrediënten al roerend au bain-marie.
 • Smelt tot max 80 graden Celsius! Het mengsel mag niet koken.
 • Giet het mengsel in (bij voorkeur) glazen weckpotten of andere glazen potten die in een bak met koud water staan.
 • Vries het mengel direct in voor 30 minuten.
 • Et voilà! Jouw bodyscub is klaar.

Notities

Extra tips:
+ Pas de specerijen aan op het seizoen. Warme specerijen als kruidnagel, kaneel, gember en peper zijn heerlijk in de winter, citrus is heerlijk in de zomer!
+ Door vragen te stellen over hoe het met je gaat en waar je blokkades ervaart, word je bewuster van je emoties, behoeften en uitdagingen. Dit helpt om een diepere verbinding met jezelf te maken en je welzijn te bevorderen. Vragen aan jou: Hoe gaat het met jou vandaag? Wat gaat er goed? Waar ervaar je blokkades? Waar ben je dankbaar voor?
+ Het belang van contact maken met jezelf en je lichaam benadrukt het belang van zelfzorg. Door bewust te zijn van je eigen behoeften en grenzen, kun je beter voor jezelf zorgen en stress verminderen.
+ Je behaalt betere resultaten op de huid (geen chemische troep!). Zelf natuurlijke cosmetica maken heeft meerdere voordelen. Ten eerste kun je controle hebben over de ingrediënten die je gebruikt, waardoor je schadelijke stoffen kunt vermijden en alleen pure en veilige producten kunt toepassen op je huid. Dit draagt bij aan een gezondere huid en algemeen welzijn.
+ Jouw eigen intentie en energie zitten erin. Het proces van het maken van natuurlijke cosmetica is creatief en ontspannend. Dit kan dienen als een uitlaatklep voor creativiteit en stressverlichting, waardoor je je beter voelt. Win-win!
+ Je kunt je eigen lievelingsingrediënten toevoegen. Het zelf maken van natuurlijke cosmetica stelt je in staat om producten te creëren die specifiek zijn afgestemd op je eigen lichaam en smaak. Dit zorgt voor een gepersonaliseerde en unieke ervaring die aan jouw behoeften voldoet.
+ Het is een stuk voordeliger dan dure bodyscrubs uit de winkels! Door zelf natuurlijke cosmetica te maken, kun je het gebruik van commerciële producten verminderen en bijdragen aan duurzaamheid. Dit is gunstig voor het milieu en draagt bij aan een meer milieuvriendelijke levensstijl.
+ Ook leuk om te geven als cadeautje of om samen met je vrienden te doen!
+ Al met al kan het contact maken met onszelf en het zelf maken van natuurlijke cosmetica bijdragen aan een gezonde en bewuste levensstijl, waarbij we ons welzijn en onze gezondheid vooropstellen!
+ Wil je een lip of gezichtsscub? Voor de lippen of het gezicht moet je dan fijne suiker of zout gebruiken ipv grof.
+ De bodyscrub blijft 2 maanden goed.
DISCLAIMER: Test altijd eerst of je overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde kruiden of essentiële oliën. Bij twijfel, raadpleeg een professional herborist.