Recept: Maak je eigen gezondheidselixer

Recept: Maak je eigen gezondheidselixer

Maak je eigen gezondheidselixer

Feeling blue? Dit werkt goed bij griep en verkoudheid! Hierbij het recept voor de beste en lekkerste gezondheidselixer ooit: Gefermenteerde honing met knoflook. Dit werkt antibacterieel, antivireel en antiseptisch. Ook heerlijk in gerechten. Wel een pepermuntje nemen na afloop. Bon Appétit!
Voorbereidingstijd 1 uur
Gang Tussendoortje
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Glazen (weck)pot van minimaal 2 keer de hoeveelheid honing (uitgekookt) en met een 100% sluitende deksel

Ingrediënten
  

  • 1 pot (200 gr of meer) rauwe honing het liefste van de imker
  • 2 bolletjes biologische knoflook
  • 2 tot 4 gedroogde biologische pepers

Instructies
 

  • Pel de knoflook en kijk goed dat er geen rare plekjes opzitten.
  • Daarna de teentjes één keer kort kneuzen en samen met de gedroogde pepers erbij in de pot doen.
  • Giet het potje met de 2 bollen gepelde knoflook vol met honing tot je net 1 á 1.5 cm tot de rand overhoud. Hoe voller de pot, hoe minder de kans op bacteriën. Honing en knoflook zijn wel antibacterieel en antiseptisch maar omdat je de pot een tijd laat staan is schoon werken belangrijk.
  • Et voilà! Deksel erop en zorgen dat de pot 100% dicht zit.
  • Hierna op een lichte plek zetten, er mag af en toe de zon bijkomen maar het moet op kamertemperatuur blijven.

Notities

Extra tips:
🍯Rauwe honing heeft als eigenschap dat het van nature gaat fermenteren. Dit wil zeggen dat als je schoon hebt gewerkt binnen 1 week de fermentatie is gestart en je bubbels zult zien.
🍯De fermentatietijd zal tussen de 4 á 12 weken zijn, dagelijks even de deksel losdraaien om co2 eruit te laten. Zorg dat de pot goed afgesloten zit zodat je hem dagelijks kunt keren.
🍯De knoflook moet altijd een laagje honing erover hebben om te beschermen. De fermentatie zal de knoflooktenen helemaal zacht maken en donker verkleuren. De honing zal ook steeds vloeibaarder worden en minder suiker bevatten. Hierdoor kun je zien dat je elixer klaar is voor gebruik.
🍯Deze knoflook (peper) honing is heerlijk om bij koude gerechten te gebruiken of als basis voor een smeersel op toast bv.
🍯De door van nature aanwezige geneeskrachtige stoffen in de peper en knoflook zullen zelfs sterker worden door het fermentatieproces.
🍯Dit werkt goed bij griep en verkoudheid: gewoon 3 á 4 keer per dag een eetlepel innemen. Lekker!
🍯Het werkt antibacterieel, antivireel en antiseptisch. Ook geneeskrachtig op de huid bij wondjes (als je het zonder peper gebruikt) - én het helpt bij maagzuur dankzij de pepers, deze hebben een hoog vitamine C gehalte.
🍯Na het eerste gebruik op een donkere en droge plek bewaren. Maximale houdbaarheid 2 tot 4 jaar.
Trefwoord Honing, Knoflook, Peper