Faalangst

Faalangst

De kracht van loslaten: Hoe ik perfectionisme overwin, mijn visie voor dit platform, en mijn doelen.

Met een enorme dosis energie start ik dit nieuwe platform over zelfheling, zelfkennis en zelfliefde. Een heel jaar heb ik diepgaand onderzoek gedaan naar deze onderwerpen.

“Begin nu gewoon,” zegt mijn inner circle wanneer ik weer eens vastzit in het perfectioneren van een conceptueel businessplan.

Ik begin, maar wil dan alweer stoppen.

Perfectionisme speelt op en ik ben bang om te falen, bang om het verkeerd te doen.

Ondernemen is veranderd: online draait het om authentieke zichtbaarheid. En dat is juist iets waar ik moeite mee heb: mijn stem en gezicht op video. Schrijven en fotograferen waren altijd mijn terrein, maar nu moet ik eraan geloven. In mijn inbox ontvang ik talloze spraakmemo’s en video’s.

Ik neem op. Ik loop tegen blokkades aan. Ik verwijder alles weer.

Want eerst moet ik mijn gezicht goed in de plooi krijgen. En mijn tanden bleken. En stemoefeningen doen. En een regisseur vinden die mij filmt en monteert. Blablabla. Modellenbureau in mijn hoofd.

Tegelijkertijd borrelen er steeds nieuwe ideeën in me op. Vol enthousiasme bouw ik een website. En een webshop. En een e-book. En nog een. Als ik naar mijn planning kijk, schrik ik: opeens zijn er maanden voorbij en nog geen enkele live video.

Even rustig aan… Adem in… Drink wat water… Gebruik je plantenmedicijnen…

Herken je dat? Dat je alles zo perfect wilt doen dat het eigenlijk je vooruitgang belemmert? Dat je vastloopt? Dat je eindeloos perfectioneert in je feed?

Hoe kunnen we een balans vinden?

Wat is echt belangrijk?

Weet je wat mij het allergelukkigst maakt? ‘s Ochtends vroeg zonder make-up in het bos hardlopen met mijn partner en hond.

Compleet puur. Authentiek. Precies zoals we zijn. Zonder oordeel.

Maar aan de andere kant… Weet je wie uiteindelijk onze grootste criticus en strengste baas is? Onszelf.

Daar moeten we ons bewust van worden. We kunnen die gedachten veranderen. Alles is oké. Het is goed, zoals het is. Perfectie is niet nodig.

We mogen fouten maken. Wees lief voor jezelf!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.