
Benodigdheden:
Pel de knoflook en kijk goed dat er geen rare plekjes opzitten. De teentjes één keer kort kneuzen, daarna in de pot doen met de gedroogde pepers erbij.
Giet het potje met de 2 bollen gepelde knoflook vol met honing tot je net 1 á 1.5 cm tot de rand overhoud. Hoe voller de pot, hoe minder de kans op bacteriën. Honing en knoflook zijn wel antibacterieel en antiseptisch maar omdat je de pot een tijd laat staan is schoon werken belangrijk.
Deksel erop en zorgen dat de pot 100% dicht zit. Hierna op een lichte plek zetten, er mag af en toe de zon bijkomen maar het moet op kamertemperatuur blijven.
De fermentatie tijd zal tussen de 4 á 12 weken zijn, dagelijks even de deksel losdraaien om co2 eruit te laten. Zorg dat de pot goed afgesloten zit zodat je hem dagelijks kunt keren.
De knoflook moet altijd een laagje honing erover hebben om te beschermen. De fermentatie zal de knoflooktenen helemaal zacht maken en donker verkleuren. De honing zal ook steeds vloeibaarder worden en minder suiker bevatten. Hierdoor kun je zien dat je elixer klaar is voor gebruik.
Deze knoflook (peper) honing is heerlijk om bij koude gerechten te gebruiken of als basis voor een smeersel op toast bv.
De door van nature aanwezige geneeskrachtige stoffen in de peper en knoflook zullen zelfs sterker worden door het fermentatieproces.
Dit werkt goed bij griep en verkoudheid: gewoon 3 á 4 keer per dag een eetlepel innemen.
Het werkt antibacterieel en antivireel, antiseptisch, ook geneeskrachtig ook op de huid bij wondjes (als je het zonder peper gebruikt), helpt bij maagzuur dankzij de pepers, hoog vitamine C gehalte.
Na het eerste gebruik op een donkere en droge plek bewaren. Maximale houdbaarheid 2 tot 4 jaar.
Bon Appétit!